13 Ağustos 2014 Çarşamba

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi

Yemek yapmayı çok iyi bilmediğimden dün radikal bir karar alarak en zorundan başlama kararı aldım :). Daha önce sizinle ilk defa yaptığım sandal poğaça tarifini paylaşmıştım. Bugün de dün akşam yaptığım zeytinyağlı yaprak sarması tarifini paylaşacağım ki oldukça beğenildi (BİR KİŞİ HARİÇ). Ancak başlamadan belirteyim, benim zeytinyağlı yaprak sarmam Akdeniz usulü (duyduğum kadarıyla Ege'de de böyle yapılıyormuş) olacak zira İstanbul'da yapılanlar gibi tarçın, fıstık veya kuş üzümü kullanmıyoruz biz. Yalnızca bir kaşık şeker koyuyoruz ve limonla pişirildiği için tadı mayhoş oluyor. Ekşi sevmeyenlere duyurulur. Bu açıklamadan sonra önce malzemelere geçelim:

- Taze asma yaprağı (yarım kilo)
- 3 su bardağı pirinç
- 2 adet iri soğan
-3 adet orta boy domates
- 3 diş sarımsak
- 3 adet taze yeşil soğan
- 1/3 demet maydanoz
- 2 kaşık domates salçası
- 1 çay kaşığı şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/3 demet taze nane (kuru nane de olur)
- 1,5 adet limon
- 3 kahve fincanı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber

Öncelikle taze asma yapraklarını hafif rengi değişene kadar suda haşlıyoruz. Sonrasında suyunu süzerek kenarda bekletiyoruz, soğuk suya tutmanıza gerek yok zira içini hazırlarken hafifçe soğuyacaktır. Sonrasında büyük bir tavaya kuru soğanları incecik doğrayarak (mutfak robotunda çekebilirsiniz) 1 fincan zeytin yağı ile hafifçe (rengi değişmeden) ocakta kavuruyoruz ve yıkanmış pirinçleri de içine ekleyerek birkaç kere ocakta çeviriyoruz. Sonrasında ayrı bir kaba ince kıyılmış taze soğanı, naneyi, maydanozu, sarımsağı, salçayı, rendelenmiş domatesleri, 1 fincan zeytin yağını ve baharatları ekleyerek ocakta çevirdiğimiz pirinç ve soğan ile beraber karıştırmaya başlıyoruz. İçimiz hazır! Yaprakları tek tek sarmaya başlıyoruz, dilediğiniz incelikte sarın. Ancak zeytinyağlı sarmanı ince olanı makbuldür, belirteyim :) Tencerenin dibine 3-4 yaprak yerleştirdikten sonra sarmalarınızı tencere sıralayın. Sonrasında 1 fincan zeytinyağı ile bir limon suyunu üzerinde sos olarak dökün ve sarmaları bir parmak geçecek kadar su koyun. Yarım limonu da üzerine dilimleyerek en kısık ateşte yavaş yavaş pişmeye bırakın. Belirli bir süresi yok, ara ara gidip kontrol etmeniz gerekmekte. Piştikten sonra oda sıcaklığında soğutup geniş bir kaba alın ve buzdolabına yerleştirin. Zeytinyağlı sarmanız yemeye hazır! Akdeniz lezzetlerine alışık olan kişiler sarmanızın mayhoş tadına bayılacaklardır. Afiyet olsun!

Sandal Poğaça Tarifi için tıklayınız:
http://gundelikpaylasimlar.blogspot.com.tr/2014/05/sandal-pogaca-tarifim.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder