22 Şubat 2013 Cuma

Haset - Husumet - Rezalet

Bu hafta Baro'dan çıktıktan sonra (Ada Kafe'nin tam karşısında) Arter'deki yeni sergi dikkatimi çekti: Haset- Husumet-Rezalet. İlk girişte, dışardan da görülebilen binlerce küçük modifiye edilmiş fotoğraftan oluşan ilginç bir tasarım var. Yani resimdeki gibi bir görüntü karşılıyor sizi. Bütün fotoğraflara tek tek bakmak elbette zaman alıyor. Bu sebeple, zamanınızın bol olduğu bir zamanda gitmek daha iyi olabilir. Fotoğrafların genel bir teması var aslında. Birkaç tanesinin yakından çekilmiş görüntüleri aşağıdaki gibidir:


Fotoğraflarda genel olarak çeşitli gösterilerde çekilmiş insanlar, aktivistler, polis tarafından tutuklanan insanlar, bombalanmış sokaklar var.
Bu kısmı bitirip üst katlara çıktığınızda, daha ilginç fikirlerle karşılaşıyorsunuz. İkinci katta, duvara yansıtılarak gösterilen iki kadının birbirlerine mütemadiyen iltifatlar ettiği bir kayıt var. Bu konudaki tahminin, iltifat etmenin ve karşıdakini mutlu etmenin aslında ne kadar kolay olduğu ancak bizim bunu yapmadığımız :) Sergiyi tanıtan broşürde, serginin "dostluk", "dayanışma" potansiyelleri ile "yıkıcı", "saldırgan" gibi ruhsal gerginleri kapsamda tutmayı hedeflediği yazıyor. Sanırım "dostluk" kısmı burası.
Devam ettiğimizde Canan Hanımın "Yalvarırım Bana Aşktan Söz Etme" sergisinden alınmış bir düzenleme var ve çok ilginç: Eski Türk sinemasından erotik Türk filmlerinin afişleri. Aslında bu odada ne düşüneceğimi bilemedim ve hala bu düzenlemenin amacını anlayamadığımı hissediyorum :).
Sergi broşüründen aldığım bir diğer alıntı şu şekilde:
"Sergi başlığında bir araya getirilen üç kavram, toplumsal, kültürel ve siyasi belleğin bugünün içinden bir bakışla sanat diline aktarımı için anahtar kelimeler olarak kullanılıyor ve davet edilen sanatçıların yeni işleri için düşünsel bir süreç öneriyor. Sergi, birbirinin öncesi, sonrası, tamamlayıcıları (veya sonuçları) olarak burada birlikte anılan bu üçlüyü geniş bir perspektif içinde araştırmayı ve siyasi ve toplumsal şiddetten medyaya; kariyerist kaygı ve hırslardan cinsiyet politikalarına; "dostluk", "dayanışma" potansiyellerinden "yıkıcı", "saldırgan" itkilere uzanan farklı bağlamları bu araştırmanın kapsamında tutmayı hedefliyor."
Sergide çektiğim diğer fotoğraflar:




İnternet Sitesi Ziyareti için: http://www.arter.org.tr/W3/?sAction=CurrentExhibitions 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder