27 Mayıs 2013 Pazartesi

Galata Mevlevihanesi Müzesi

Galata Mevlevihanesi II. Bayezid döneminde yapılmış ve İstanbul'un ilk mevlevihanesiymiş. Mevlevihanenin bahçesinde Osmanlı'nın çeşitli dönemlerinde yapılmış mezar, çeşme vb. yapılar var. Hepsi hakkında bilgiler yanında asılı duran tabelalarda yazıyor. İçinde Hamuşan adında (Suskunlar Mezarlığı) da yer almakta. Hamuşan Mezarlık Haziresi 2010 yılında restore edilmiş. Çevre düzenlemesi 2011 yılında tanzim edilerek müze 2011 tarihinde beş yıllık restorasyondan sonra yeniden ziyarete açılmış. Girişte hemen solda ünlü divan edebiyatçısı Şeyh Galip'in türbesi var. İlerleyince, tam karşınızda içinde Pazar günleri sema gösterisi de yapılan geniş bir salonu olan üç katlı bir bina çıkyıor.
 
Üst kat loca gibi ve bu katta minik camlı masalarda mevlevilerin kullandıkları eşyalar, müzik aletleri, divit takımları ve ebru çalışmaları var. Giriş kat zaten bir sema alanı. Hemen alt kata indiğimizde bazı ünlü mevlevilerin temsili odaları, kıyafetleri ve diğer eşyaları yer alıyor. Duvardaki kocaman harita da, Türkiye ve dünyadaki  mevlevihaneler işaretlenmiş.
Mevlevihanenin bahçesi ve Suskunlar Mezarlığı da bakımlı. Suskunlar mezarlığı hikmetinden herhalde, huzur verici derecede sakin. Bahçe aşağıda kadar devam ediyor ve güllerle bezeli. En azından mayıs ayı gibi ılık ve güneşli bir günde güzel ve huzurlu bir görünüşü var. Öyle ki, ziyaretini tamamlayan bazı turistler bu çiçekli bölümde veya Suskunlar Mezarlığında gölge bir yere oturup sakin sakin etrafı seyrediyorlar. Ben de girişteki türbenin yanındaki küçük mezarlığa gidip kendimi dinledim :). Biraz hoş zaman geçirmek için ziyaret etmenizi öneririm. Çok kolay bir yerde, Beyoğlu'nda Tünel tarafındani Galip Dede Caddesinde. İyi eğlenceler.
 









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder