25 Kasım 2014 Salı

Tükeniyoruz/Tüketiyoruz Seramik Sergisi

Serginin kataloğunda da belirtildiği üzere, birey, hayatını sürdürdüğü toplumda üretimin artmasıyla inanılmaz bir şekilde tüketime yönelmiştir. Aslında tabi bu insanın içinden gelen bir unsur değil, içinde bulunduğumuz sistem bir şekilde insanları tüketime itmektedir. Sergide değinilen güzel noktalar var, nihayetinde tüketim çılgınlığı beraberinde "hız" ı getiriyor ve hiçbirimiz yaşama yetişme kaygısından kurtulamadığımız için yeterince mutlu olamıyoruz (belki de?). Kabul etmek de gerekir ki, sistem çok büyük ve sürekli işleyen bir döngü ve istesek de kaçamıyoruz, kaldı ki artık ne kadar kaçmak isteyen insan var bu da tartışmaya açık bir konu. Ortada açık bir şey var: Hoşnutsuzluk içerisinde arayış içindeyiz! Aslında tuhaf bulduğum bir konu da, bunu sık sık unutmamız :). Herhangi bir yerde eleştirisi yapılmadan, pek odaklanamıyoruz, nedense! Bu sebeple, Dilek Alkan Özdemir'in "Tükeniyoruz/Tüketiyoruz" seramik sergisine mutlaka gitmenizi tavsiye ederim. Sergi Ziraat Bankası Sanat Galerisi'nde (Tünel Sanat Galerisi) 28 Kasım'a kadar devam edecek. İstiklal Caddesine yolunuz düştüğünde bir uğrayın derim. İyi eğlenceler!





24 Kasım 2014 Pazartesi

Halil Sepetçi Resim Sergisi

Askeriyeden istifa ederek ressamlığa başlamış olan ressamın ilk resim sergisini gezmek fırsatı bulduk. Ressamın çok değişik bir tekniği olduğu kesin; kendisi kum vb. materyallerle muhtemelen de tutkal kullanarak "Yazıt" adını verdiği eserlerden çalışmış. Sergi kataloğunda inceledim ancak serginin amacını anlatan veya resim yaparken neler hissettiği belirten bir açıklama yazılmamış. Sanırım bu kısmı ziyaretçilerin yorumlarına bıraktı. Ancak resimlerin bir adının olmaması ziyaretçi olarak bana yol göstermedi; neden hepsinin adı Yazıt? Yine de, cesur bir başlangıç yaptığını kabul etmek gerekiyor, kendisini bu konuda tebrik ediyorum. Gezdiğim diğer sergilerden çok farklı bir yönü var, belki tecrübesizlik belki de bilinçli bir seçim bilemiyorum ancak serginin de bir adı yok :) En azından katalogda "sanat hayatımın ilk sergisini açmanın mutluluğunu ve onurunu yaşamaktayım." diyerek an azından hayatta olduğunun sinyalini veriyor ressam. Ben kendi adıma gezerken eğlendim, vaktiniz olursa, Ziraat Bankası Sanat Galerisi üst salonda 28 Kasıma kadar sergiyi gezebilirsiniz. İyi eğlenceler!




6 Kasım 2014 Perşembe

Carluccio's Restaurant

Hem kutlama amaçlı hem de yeni bir tat denemek için bu hafta Kanyon AVM'deki Carluccio's Restaurant'a gittik. Açıkçası menüler hakkında pek fikrim yoktu ancak hem Akdenizli olarak hem de İtalyan mutfağına Türkiye'de bir şekilde aşikar birisi olarak (makarna, pizza vb.) pek zorluk çekmeyeceğimiz düşüncesindeydim. Nitekim öyle de oldu. İki kişi olduğumuz için her şeyin tadına bakamadık ancak denediğimiz kadarıyla Gnocchi Al Gorgonzola (Ispanak ve gorgonzola peyniri soslu gnocchi) ve Fettuce Con Polpette'yi ve yardımcı olarak Insalata Verde'yi (Fesleğen ve domates soslu fettuce) tavsiye edebiliriz. Ben biraz daha alışılmış bir tat (Fettuce Con Polpette) denedim ancak diğeri oldukça değişik bir lezzetti :). İçeceklere gelince, alkolsüz içeceklerin yanında restaurantın güzel bir şarap menüsü var. Garsonun bizi yönlendirmesiyle biz Nero D'avola IGT (Sicilya şarabı) denedik. Tatlı-baharatlı tadını ben çok beğendim ancak dikkatimi çeken bir nokta, kırmızı şarap olmasına rağmen soğutulmuş olmasıydı. Normal şartlarda kırmızı şarap oda sıcaklığında içilir ancak Sicilya usulü olduğu için soğutularak servis edildiğini tahmin ediyorum. Restaurant zincirinin sahibi Şef Antonio Carluccio aynı zamanda bu güzel lezzetlerin de mucidi. Zaten mekanın girişinde bir stantta yemek kitapları yer alıyor ve bazen yemek kitaplarını imzalamak amacıyla Türkiye'ye geldiği de oluyormuş. Eğer yemek yapmaya veya İtalyan mutfağına meraklıysanız, yemek tarifi kitabını alarak deneyebilirsiniz. Bunu denemeden önce, mekana giderek yemekleri denemenizi tavsiye ederim :). İki kişi yaklaşık 100-150 TL'ye çıkabiliyorsunuz (ancak biz tatlı & kahve denemedik, bilginize). 


Dilerseniz menüyü buradan inceleyebilirsiniz:
http://www.carluccios.com/static/pdfs/menus/Main_Menu_TURKEY.pdf 

Şarap menüsü için:
http://www.carluccios.com/static/pdfs/menus/Drinks_Menu_TURKEY.pdf 

5 Kasım 2014 Çarşamba

"Denizden Gelenler" Porselen Heykel Sergisi


"Denizden Gelenler" porselen sergisinin sahibi Sencer Sarı oldukça genç bir sanatçı. Lisans ve Yüksel Lisansını Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümünde tamamlayan Sencer Sarı doktorasını Bulgaristan'da yaparak sanatını daha bilimsel bir platforma aktarmıştır. Kendi araştırmaları neticesinde geliştirdiği uranyum camının eşsiz güzellikteki fosfor etkisini (zararlı bir element olduğu için kullanımı yasaklıdır ancak sanatçı elementin tehlikeli yanlarını arındırmayı başarmıştır) sanatsal çalışmalarına yansıtmıştır. Eğer sergi kataloğunu temin edebilirseniz, resimlerde salonda bulunmayan bazı eserlerin karanlıkta parladığını görebilirsiniz. Ancak sergiyi benim için ilginç kılan bu yönünden ziyade, denizden gelen materyallerin kullanılmasıydı. Su altı güzelliklerini seven birisi olarak, deniz kabuklarının kullanıldığı ve su altı kaya/yosunlarının şekli verilmiş olan eserler benim oldukça beğenimi kazandı. Eserlerin konsept salon tasarımları hedefleyen kişiler için mükemmel bir biblo seçimi olacağına inanıyorum. Umarım bir gün ben de alabilirim birkaç tane :). Sergiyi gezmek isterseniz 7 Kasıma kadar Tünel Sanat Galerisi üst salonda devam edecektir. İyi eğlenceler! Sanatçının internet sitesi için ---> http://sencersari.com/wrd/



"... Doğa ananın organik ve inorganik her şeye en güzel şekilleri verdiği en güzel ortamın okyanus ve su altı ortamı olduğunu düşünüyorum. Okyanustan bizlere gelen her şey doğanın en saf halinde, dalga hareketleriyle şekillendirilerek bize verilmiş hediyelerdir. Okyanustan gelenler aslında hepimizin anılarında denizle bütünleşmiş çoğunlukla güzel anılardır. Biraz düşünüp çevrenizdekilere sorarsanız neredeyse herkesin denizden bulduğu ya da denize ait olanı bir şekilde aldığı bir an ya da anısı mutlaka vardır. Bugün toprak ile uğraşan biri yaptıklarıyla, merak edenlere, denizden gelen anıları hatırlatmak istedi."

4 Kasım 2014 Salı

Turhan Ekici Resim Sergisi

Resim öğretmenliğinden emekliye ayrılan ve halihazırda atölye çalışmalarını Antalya'da sürdüren Turhan Ekici'nin Resim Sergisini Ziraat Bankası Sanat Galerisi (Tünel Sanat Galerisi) alt salonda ziyaret edebilirsiniz. 1988 yılından bu yana kişisel sergilerini gerçekleştiren, 1992 yılından bu yana ise karma sergilere ve yurt dışı gösterimlerine katılan ressam hocamızın resimlerinde (muhtemelen bu sergiye hastır) biraz daha soluk renkler hakim ve genel olarak doğa teması işlenmiş. Aşağıda da göreceğiniz üzere, at resimleri çoğunlukta olup, bazı çalışmaları (ben çok ilginç buldum) kırık bir çerçeve görünümünde olup boyutlar arası geçiş sağlayan bir kapı gibidir. Kendi deyimiyle ressam, yoğunluktan boşluğa, eğriden düze, küreselden analitik düzleme, en büyükten en küçüğe, kısacası zıtlıkların ve arabulucuların bulunduğu geniş yelpazeli bir denge endişesiyle çalışmalar yapmaktadır. Kabul etmek gerekir ki evren, böyle zıtlıkların ve dengesizliklerin dengeye dönüştüğü sonsuza uzanan bir yelpazedir. Sergi 7 Kasıma kadar devam edecek, ziyaret etmek isterseniz iyi eğlenceler!