1 Temmuz 2016 Cuma

Dali Tiyatrosu ve Müzesi


Dali Tiyatrosu ve Müzesi benim bucket list'imde yer alan yerlerden birisiydi. Barselona'ya gitmişken bu hayalimi elbette ki gerçekleştirdim. Öncelikle belirtmek isterim, Dali Müzesi Barselona'da değil, farklı bir şehirde, Figueres'de. Bu nedenle günübirlik de gidip gelseniz bir tam günü buraya ayırmanız gerekebilir. Trenle yolculuk birkaç saat sürüyor, ona göre organize olabilirsiniz. Tren istasyonundan da telefonunuzun navigasyonu yardımıyla Dali Müzesine yürüyebilirsiniz, yaklaşıl 20-25 dakika sürüyor ancak sorarak da bulabilirsiniz, zaten şehirde herkes biliyor nerede olduğunuz :). Figueres'de Dali Müzesi dışında çok fazla görünecek bir yer yok, zaten şehir de çok büyük değil, merkezi yerleri yürüme mesafesinde. Biz tren biletlerini internetten aşağıdaki siteden aldık, çok kullanışlı ve sorularınıza da hemen dönüyorlar, tevsiye ederim:


https://loco2.com/

Barcelona Sants - Figueres Vilafant seçeneğini seçmeniz gerekiyor, önceden alırsanız istasyondan almanızdan çok daha ucuza geliyor (biz kişi başı gidiş-dönüş 26,5 Avro ödedik). Figueres Salvador Dali'nin doğduğu şehir, bu nedenle müzesi bu şehirde bulunuyor. 1960 yılında Dali'nin ilk sergisine ev sahipliği yapan Belediye Tiyatrosu Salvador Dali için restore edilmeye başlanmış ve Dali'nin de yardımıyla 1974'de açılışı sağlanmış.

Dali müzesi sağdaki gibi bir yapı, görseniz mutlaka tanırsınız :). Müzenin önünde uzun kuyruklar oluyor maalesef (Japon turist kafileleri bu tür yerlere çok meraklılar). Bu nedenle tavsiyem biletleri gitmeden önce internetten alın ve sabah erken müzeye gitmeye çalışın. Hatta biletleri birkaç hafta öncesinden almakta fayda var, bu arada müzeye girişte büyük çanta vb. eşyalar da emanete alınıyor, bu nedenle küçük bir çanta ile gitmeye çalışın. Biletler için:

https://www.salvador-dali.org/serveis/en_entrades/?cancel

Müzenin içi rüya gibi, ressamlığın yanı sıra heykelcilik ve fotoğraf sanatıyla da meşgul olan Dali'nin sürreal eserleri sizi hemen etkisi altına alıyor. İlk girişteki meydanda hayattayken kullandığı arabası ve hemen üstünde Artemis heykeli sizi karşılıyor. Dali eserlerinde büyük aşkı ve karısı Gala'yı sık sık ilham perisi olarak kullanmış (sağ yukarıdaki bej rengi gömlek giyen kadın Bayan Gala). Karısını ilham perisi gibi kullanan Dali, heykelelrde, nü resimlerinde ve diğer sürreal tablolarında karısından sık sık ilham almış. Öyle ki, Gala'nın vefatından sonra her şeyden elini eteğini çeken Dali münzevi bir hayat yaşamaya başlamış.


Hayatını tek bir kadın ile geçiren Dali bu açıdan daldan dala konan Pablo Picasso'dan çok farklı. Her ikisinin de sanatçı olması aşka bakış açılarının aynı olması gerektiğini göstermez tabi, bu ayrı bir yazı konusu :). Müzeye dönersek, müzede sizi şaşkınlığa uğratacak pek çok eser var, mesela giriş katta yer alan ve yakından nü uzaktan ise Abraham Lincoln'e benzeyen tablosu gibi. Ya da sol yukarıdaki oda dizaynı (merdivenden yukarı çıkınca bir kadın yüzü şeklinde dizayn edilmiş). Daha fazlası için burayı mutlaka ziyaret edin, ama bir kötü haberim var, en ünlü tabloları (Belleğin Azmi vb.) maalesef burada değil, New York'taki Çağdaş Sanat Müzesi'ndeymiş.

Müzenin alt katında (girişi ayrı bir yerden) Dali'nin tasarladığı mücevherlerin sergilendiği ayrı bir salon bulunuyor. Mücevherlerin tasarımlarına gerçekten bayıldım! Dali gerçek bir dahi, hayatında yok yok. Ben müzeye ziyarete gitmeden önce kendisinin mücevher de tasarladığını bilmiyordum, dolayısıyla bu salon benim için sürpriz oldu. Belki de bu sebeple tasarımlarından çok etkilendim :).



Dali Tiyatrosu ve Müzesi İspanya'daki en unutulmaz deneyimlerinizden birisi olabilir. Eğer ilginizi çekiyorsa, Barselona'ya gittiğinizde mutlaka Figueres'e uğrayın ve burayı ziyaret edin derim ben. Barselona'daki Picasso müzesinden daha fantastik bir deneyim olacağını garanti ederim! İyi eğlenceler şimdiden.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder