23 Haziran 2015 Salı

Gaziantep Mutfağı

Gaziantep denilince akla ilk gelenlerden birisi tabi ki lezzetli mutfağı. Dolayısıyla Antep'e yapılan bir ziyaret sonrasında gezi planına yemek eklemeden olmaz :). Bu nedenle ramazan ayında gitmek ne kadar mantıklı olur bilemiyorum ancak iftarda ve sahurda pek çok yer açık olduğundan, yemekleri deneme şansınız olacağını belirtmek isterim. Halk oldukça hoşgörülü olduğundan, oruç tutmayanlar için de zor bir gezi olmayacak arkadaşlar korkmayın. Gitmeden hem daha önce gidenlerden hem de çeşitli bloglardan bu konuda araştırma yaparak bir yemek planı oluşturmuştum zaten. Şehir merkezi çok büyük olmadığından, bu planı uygulamaya koymak da zor olmadı. İlk durağımız hem tarihi merkeze yakınlığı hem de ünlü olması sebebiyle İmam Çağdaş oldu. Antep mutfağına özgü tavsiye edilen pek çok yemek burada yapılsa da benim tercihim Ali Nazik oldu. Köz patlıcan, sarımsaklı-yoğurtlu-baharatlı sos ve kuşbaşı doğranmış kuzu etiyle yapılan yemek gerçekten çok lezzetliydi.
İmam Çağdaş'a gittiğinizde Ali Nazik'in (sağda) yanında Antep usulü lahmacun (soğanlı veya sarımsaklı yapılmaktadır) ve ayran mutlaka denemelisiniz. Ayranı tıpkı Van'da karşılaştığım gibi tas içinde minik bir kepçeyle sunuluyor ve kepçe yardımı ile yavaş yavaş içiliyor. Ancak Antep'in sıcak havasında denediğiniz en güzel şeyin bu soğuk ayran olduğunu düşüneceğiniz kesin! Kişi başı yaklaşık 25 TL hesap ödedikten sonra buradan ayrılıp, tarihi yolun devamında bulunan ünlü Tahmis Kahvesine gidebilirsiniz. Tahmis Kahvesi bilinenin aksine kahvenin adı değil, mekanın adı aslında. Zaten Tahmis Kahvesinde menengiç kahvesi yapılıyor. Menengiç Kahvesi, menengiç ağacının meyvelerinin kurutulup kavrulması, ardından Türk Kahvesi gibi pişirilmesi ile elde ediliyor ve pek çok faydası olduğu da söylenmektedir (kahve 6 TL).
Ertesi gün kahvaltı amaçlı Katmerci Zekeriya Usta'ya gidebilirsiniz. Katmer; antep fıstığı, kaymak ve şeker ile yapılan ve taş fırınlarda pişen enfes bir lezzet (solda). Talep çok fazla olduğundan, malzeme bitince usta maalesef dükkanı kapatıp gidiyor, o nedenle sabah 11'den önce mutlaka gitmeniz gerekiyor, yerini tarif etmek isterdim ancak ara sokakta, biraz zor bir yerde. O nedenle Antep'e gider gitmez yerini haritadan işaretleyin ve yerel halktan birine sorun. Katmer çok tatlı olduğundan yanında şekersiz çay içmenizi tavsiye ederim, yoksa tek başınıza bitiremezsiniz (15 TL).
Öğlen veya akşam yemeği için Küşlemeci Halil Ustayı tercih edilebilir (Kebapçı Halil Usta), ancak çok üzülerek söylemek isterim ki, ben deneyemedim :). Zira ramazan ayında tamamen kapalıymış. O nedenle Bayazhan Restauranta veya tavsiye edilen başka bir yere giderek Antep usulü diğer tatların (sağda: Antep usulü terbiyeli şiş) tadına bakabilirsiniz.
Baklava konusunda yorum bile yapmıyorum :). İstediğini yerde deneyin bence, hepsi birbirinden güzel. Ancak en çok tavsiye edilen yer Koçak Baklava ve İmam Çağdaş, tercih size ait. Bu arada Antep'e gidip de mutlaka denemeniz gereken bir lezzet daha: Zahter Çayı (solda). Kekiğe benzer Zahter otundan yapılan bu çayın da çok faydalı olduğu söyleniyor. Tadı biraz acımsı ancak çok ferah, denemenizi tavsiye ediyorum. Bütün bu denemelerden sonra evinize dönerken, tahmis kahvesi, menengiç kahvesi, zahter çayı, Antep fıstığı veya diğer baharatlardan almak isterseniz de Almacı Pazarına bir uğrayın :)

Gaziantep çok eski bir yerleşim yeri olduğundan ve pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığı için tatlıdan etli yemeklere kadar her türlü yöresel tadı bulunduruyor. Dikkatimi çeken bir husus, abartmayı sevmeleri :). Zira tatlılar bol malzemeyle oldukça ağır yapılıyor ve yemekler için de aynı şeyi söylemek mümkün. 200'un üzerinde yemek çeşidi olan Antep mutfağında yemekler acılı ve bol baharatlı yapılıyor, o nedenle siz önceden söylemezseniz, yemek acılı geliyor (acıya alerjiniz varsa veya sevmiyorsanız söylemeyi unutmayınız). Hatta Türkiye genelinde kullanılan kırmızı pul biberin Antep'ten temin edildiği de söylenenler arasında. Bu kadar tanınmış bir mutfağı olan bir yeri ilk fırsatta ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Zaten mutfak müzesi bulunmasından da durumu anlayabilirsiniz. İyi eğlenceler & Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder