12 Ağustos 2017 Cumartesi

Soğuk Çay Tarifleri - KUMED

Geçen hafta Koç Üniversitesi mezunlar derneğinin soğuk çay tadımı aktivitesi vardı. Böyle çok vakit almayan eğlenceli aktivitelerden çok hoşlanırım bu nedenle katıldım. Zaten mezunlar derneği de (KUMED) lokasyon olarak rahat ulaşılabilir bir yerde olduğu için gidip gelmek de kolay oluyor. Soğuk çay tadımı yalnızca çay tadımı değil bir workshop gibi olduğu için hem eğlenceli vakit geçirdim hem de eski arkadaşlarımı gördüm. Ayrıca güzel birkaç soğuk çay tarifi de öğrendim :). Yazın bu sıcak günlerinde zevkle hazırlayıp içeceğinizden eminim. Bu arada bize bu sunumları ve tarifleri hazırlayan organizasyon Ronnefeldt. Harika çayları var ve Karaköy'de de kafeleri olduğunu öğrendim eğer gitmek isterseniz. Bazı tarifler için Ronnefeldt çaylarına da ihtiyacımız olacak bu arada. Hemen başlayalım:



Soldaki çay "Çilek Aromalı Soğuk Çay" olarak adlandırılmış. İçinde:

1. Ronnefeldt Sweet Berries Çayı
2. Çilek Şurubu (opsiyonel)
3. Yaban mersinleri
4. Ve tabi ki buz bulunuyor.

Önce potun içinde beş adet sweet berries poşey çayı yarısına kadar su ile 10 dk demliyoruz ve hemen ardından hemen soğuması için içine bir kalıp buz atıyoruz. Aslında vaktiniz varsa potu tamamen doldurarak 10 dk çayı demleyip kendi kendine soğumaya da bırakabilirsiniz. Soğuduktan sonra bardağa alarak tatlandırmak için çilek şurubu koyabilirsiniz. Sunum için birkaç küp buz ve 5-6 adet yaban mersini kullanıyoruz. Frambuaz da tercih edilebilirmiş ancak renk açısından yaban mersini daha uyumlu  Afiyet olsun :)


İkinci çayımız "Karpuzlu Yeşil Çay". Bu çay tat anlamında biraz iddialı çünkü karpuz/fesleğen yan yana herkesin hoşuna gidecek bir ikili olmasa gerek. İçinde:

1. Demlenmiş soğutulmuş yeşil çay
2. Karpuz Suyu
3. Fesleğen
4. Buz bulunuyor.

Söylenene göre yeşil çay farklı tatları kaldırabilen nötr bir tada sahipmiş. Bu nedenle baskın meyvelerle bir arada soğuk çay yapılabiliyormuş. Bu tarifte, bir sürahiye %60 yeşil çay % 40 karpuz suyu eklenip soğutularak bardağa alınacaktır. Bardağa aldıktan sonra birkaç küp buz ve birkaç tane hafif ezilmiş fesleğen yaprakları ile süslenerek sunum yapılacaktır. Eğer tadı az gelirse, elma şurubu ile tatlandırılabilir çünkü elma çayı söylenene göre baskın olmayan doğal bir şeker sağlayabiliyormuş.


En son tadımı yapılan çay "Soğuk Masala Çayı". Bu yapımı zor bir çay olduğundan orada hazırlanmadı ve hazırlanmış şekilde bize getirildi. Masala Çayı Hint kökenli, çeşitli baharatlarla hazırlanan ve sütte demlenen enfes bir çay (Chai tea latte gibi). Hindistanlılar baharatları tavada çevirip üzerine süt ekleyerek hazırlıyormuş çayı ancak biz burada Ronnefeldt'in masala çay poşetlerini kullanacağız :). İçinde:

1. Masala Çay poşetleri
2. Süt
3. Çubuk tarçın
4. Buz bulunuyor.

Sıcak sütte (1 pot süt için beş poşet) yaklaşık 10 dk demledikten sonra sütü soğumaya bırakıyoruz. Soğuyan süt bardağa alınarak birkaç küp buz ve çubuk tarçın ile servis ediliyor. Tadını az bulursanız içine mono bir tatlandırıcı olan elma şurubu koyabilirsiniz. Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder