4 Şubat 2013 Pazartesi

Işık - Gölge

Merhaba,

Bu hafta kursta ışık-gölge tekniklerinin üzerinden geçtik. Bildiğiniz üzere ışık-gölge yaparken koyu renk resim kalemleri ile tonlama yapmak daha gerçekçi bir görünüm veriyor. Bir deneme yapalım. Öncelikle beyaz bir kağıdı alıyoruz:


Üç boyutlu bir objeyi dilediğimiz uzaklıktaki bir masanın üzerine koyalım. İstediğiniz her şeyi çizebilirsiniz (ayakkabı, çanta, testi, meyveler..vb). Bu hafta biz testi ve ayva koyduk. Elimde 2B, 3B, 6B ve 7B kalemler vardı ki çizerken hafif ton veren bir kalem (2B gibi) ile başlayıp daha sonra koyu tonlara ilerlemek kara kalemde iyi bir taktik. Böylece kontur çizgileri belirgin olmaz (çizimdeki objelerin çevre çizgileri). 2B kalemle yavaş yavaş -elimizi serbest bırakarak- çizmeye başlıyoruz:
 
 
Daha önce belirttiğim gibi, objeyi sayfaya yerleştirmeden önce (bu işleme mizanpaj denir) sağ üst veya sol üst köşeye küçük bir dikdörtgen çizerek oraya objelerin küçük halini yapmak hatasız çizmeye yardımcı olur. Büyük objeyi çizmeye başlıyoruz:
 
 
İlk çizimi tamamladığımızda çizimimiz objenin kendisine ne kadar benziyor diye bakıyoruz öne uzatarak. Zaten hata var ise veya bir orantısızlık, bu şekilde daha iyi fark ediliyor. Tespit ettiğimiz yerleri düzelttikten sonra ışığın objeye nereden geldiğine bakıyoruz - ki zaten gölgeler kendini gösteriyor olacaktır. Koyu kalemlerimizi alarak (5B veya 6B) gölgelemeye başlıyoruz:
 

Gölgeleme yaparken, kalemimizi mümkün olduğunca serbest bırakıyoruz. Gerekirse yan tutarak hafif dokundurmalarla başlıyoruz. Daha koyu olduğunu tespit ettiğimiz yerlerde daha koyu karalamalar yapıyoruz. Tonlamalarımızın homojen olması için parmak/peçete yardımı ile karaladığımız yerleri dağıtıyoruz. Ben daha pratik bulduğum için parmakla dağıtma yöntemini seçiyorum. Çalışmam bittiğinde parmaklarım kapkara oluyor :). Ama bu sonuç çıkıyor ortaya:
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder