4 Ocak 2018 Perşembe

Kharkiv / Ukrayna Gezi yazısı

Yeni yılın ilk günü pazartesiye denk geldiği hafta sonu ile beraber (30-31 Aralık, 1 Ocak) üç günlük tatili değerlendirmek amacıyla bir yurt dışı tatili yapmak istedik. Bilet fiyatları ve zamanımızın az olmasından dolayı vize uygulamayan bir ülke olması gibi detayları da göz önünde bulundurunca Ukrayna-Kharkiv'de karar kıldık. Sovyetler Birliği'nden ayrılan ülkelerin kendine özgü bir havası olduğundan; Ukrayna da zaten bizim ilgimizi çeken ülkeler arasındaydı. Aslında Kiev ve Lviv'i de görmek istiyoruz ancak bilet fiyatlarının daha uygun olması nedeniyle bu seferki durağımız Kharkiv oldu. Rusya sınırındaki bu şehrin de kendine özgü bir güzelliği var tabi (yazının sonuna eklediğim haritayı inceleyebilirsiniz). Uçak biletlerimizi Atlas Global'den aldık, otel rezervasyonu için de şehrin en iyi otellerinden birisi olduğu söylenen Hotel Kharkov'da karar kıldık. Booking.com gibi siteleri kullanıyorsanız zaten otelin özelliklerini inceleyebilir, fotoğraflarını görebilirsiniz. Otelin konumu da oldukça iyi. Otele iki gece için 2322 Ukrayna Grivna'sı (UAH) ödeme yaptık. 1 dolar yaklaşık 28 UAH yapıyor, dolayısıyla otel yaklaşık 80 dolar yani 300 TL gibi bir tutara tekabül ediyor. Buna göre ilk değerlendirmenizi yapabilirsiniz.

Havalanından otele giderken de sizin sessizce yanınıza yaklaşıp taksi ihtiyacınız olup olmadığını soran kişiler göreceksiniz. Havaalanı-şehir merkezi için sizden 200 UAH talep ediyorlar, taksicilerin hepsi taksimetre açmadan bu tutarı talep ediyor. Bazı bloglarda pazarlık yaptıklarını yazanlar olmuş ama biz pazarlık yapmadık, zira 200 UAH yaklaşık 30 TL yapıyor (7.5 dolar). Zaten fazla bir tutar değildi bu nedenle hem gidiş hem de dönüşte 200 UAH ödeme yaptık taksiye. Bu tutarı kenarda mutlaka tutun, dönüş için 200 UAH ayırarak günlük harcamalarınızı planlayabilirsiniz.

Şehre gidip otele yerleşince ilk durağımız Maksim Gorki Parkı (Park of Maxim Gorky) oldu. Aslında bu park hem yeşil hem de şehrin bir noktasında sona eren rengarenk teleferiği ile görülesi bir park. Ancak biz 30 Aralıkta gittiğimiz için o zümrüt yeşili görüntüyü göremedik (fotoğrafları görüyorsunuz). Planlarınızı daha sıcak aylara yaparsanız daha güzel görüntüler elde edebilirsiniz :). Teleferiğin indiği noktada botanik park bulunuyor, içinde de yerli halkın su doldurduğu bir kaynak var. Söylenene göre içilebilir bir suymuş. Botanik parkın hemen çıkışında güzel ahşap bir kilise de bulunuyor (Slav mimarisinde yapılmış). Şehirde bu mimari ile yapılmış pek çok Ortodoks kilisesi de bulunuyor. Parkın çıkışında olduğu söylenen metro durağını biraz zor bulduk bu arada. Tekrar şehir merkezine geri dönüp akşam dışarı çıkmak için dinlenmek üzere otele geçtik.

Akşam olurken birkaç saat dışarıda eğlenmek üzere Christmas Market'in bulunduğu Özgürlük Meydanı'na (Freedom Square) gittik. Burası vakit geçirmek için gerçekten harika bir yerdi. Çünkü buz pateni pistinde gençler çok güzel buz pateni yapıyordu, etrafta sıcak şarap (sağda fotoğrafı var) ve lezzetli kebaplar yapan küçük açık hava marketleri vardı. Meydan ışıl ışıl süslenmişti ve dev gibi bir yılbaşı ağacı meydanın ortasındaydı ve yüksek sesle eğlenceli müzikler çalıyordu. Özellikle gecenin ilerleyen saatlerinde turistler, öğrenciler, şehrin gençleri bu meydanda güzel vakit geçiriyordu. Burayı sevdik, yılbaşında Kharkiv'i sadece bu nedenle bile düşünebilirsiniz (tabi daha iyi bir planınız yoksa).

Ertesi gün şehrin tavsiye edilen yerlerini ve güzel mimari yapılarını görmeye gittik. Özellikle vurgulamak gerekirse Kharkiv Sanat Müzesi, Pokrovsky Manastırı (sağda), Shevchenko Parkı, Uspensky Katedrali, Annunciation Katedrali (solda) ve Kozmos Müzesi bunlara verebileceğim birkaç örnek. Şanslı bir ana denk gelirseniz bu katedrallerin birinde bir ayin görme fırsatını da yakalayabilirsiniz. Bu arada 31 Aralık pazar günü katedrallerden birinde denk gelip katıldığımız ayin çok kalabalık değildi, sanırım halkın dini duyguları da çok güçlü değil. Şehrin genel panoroması ve mimarisini beğeneceksiniz. Biraz sessiz, dingin ancak aynı zamanda köhne bir görüntüsü var (kış olması da bu durumu etkilemiş olabilir.). Yine de seveceğinizi düşünüyorum, her şey beklentinize bağlı.

Yemeklerine gelince, Ukrayna'nın kendine özgü bir mutfağı var. Özellikle pancar, lahana, buğday unu ve domuz eti gibi besinler sık sık kullanılmaktadır. Ukrayna'nın en bilinen yemeği, kırmızı pancar ve etten yapılan Borsch Çorbası (solda) ve Vareniki (sağda) adı verilen ve içinde vişne ya da lahana bulunan mantıları. Değişik bir tat olduğunu kabul etmek gerek. Pampushka adı verilen poğaçaları ve Deruni adı verilen patatesli mücverleri de var. Eğer Ukrayna mutfağı damağınıza hitap etmediyse, şehirde dünya mutfaklarına ait pek çok restoran bulunuyor (Türk, Gürcü, Azeri, Japon vb.) ve fiyatları da çok uygun. Herhangi birinde dilediğinizi de yiyebilirsiniz. Biz öğünlerimizden bazılarını bu restoranlarda yedik, kocaman bir tabak suşiye de çok uygun bir fiyata aldık :). Ukrayna'da alkol da çok ucuz bu arada, marketten veya herhangi bir mekandan alırken zaten fark edeceksiniz. Özellikle votkaları çok uygun fiyata satılıyor, en tavsiye edileni Nemiroff Votkası.


Bazı tavsiyeler:

1. Pek çok yerde Türk Lirasını da UAH'a çeviriyorlar ancak TL'nin kur kaydı dolardan daha fazla, bu nedenle yanınızda dolar alıp gidin.

2. Biz gittiğimizde kar yoktu ancak yılın bu zamanı Kharkiv karlı oluyormuş. Kar olmasa da hava soğuktu, ben kar çizmesi, kar montu ve termal tayt alarak gittim. Eğer bizim gibi 3-4 saatten uzun dışarıda kalacaksanız uzun süre sıcak tutacak şeylere ihtiyacınız olacak.

3. Gece hayatı hareketli, hanımlar da çok güzel. Gecenin etkisine kapılıp gitmeyin zira hırsızlık gibi talihsiz olaylar yaşanmasın, dikkatli olmak lazım. Dışarı çıkacaksanız Pivobar veya Zhivot Bar tavsiye edilenler arasında.

4. Votkalar çok sert, farkında olmadan çok çabuk çarpıyor. Bu nedenle içerken dikkati elden bırakmamak gerekir. Tavsiye edilen votka markası yukarıda da belirttiğim gibi Nemiroff (çeşitli aromaları var, acılı-ballı olan en ünlüsüymüş).

5. Şehirde yeme-içme çok uygun fiyatlara, her şeyin fiyatı Türkiye'ye göre çok ucuz kalıyor. Ancak Kharkiv alışveriş yapılacak bir yer değil zira Türkiye'deki gibi alışveriş caddeleri, dev AVM'ler yok, dolayısıyla çeşitlilik yok. 

Aşağıda bilgilendirme amaçlı bir Ukrayna haritası koydum, buradan şehirlerin konumları dolayısıyla nasıl bir mimari etkisinde kalabileceğini tahmin edebilirsiniz. Kharkiv Rusya sınırına çok yakın, Lviv ise lokasyon olarak Avrupa'ya daha yakın konumlanmış. Bu nedenle her ne kadar daha önce Lviv'e gitmemiş olsam da daha Avrupai bir mimarisi/havası olduğunu düşünüyorum. Kharkiv kadar fiyatları uygun mudur bilemem ancak ileride muhtemel rotalarımızdan birisi Lviv olacak :). Kharkiv'e birkaç gün ayırıp görmenizi tavsiye ederim, şimdiden iyi eğlenceler!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder